FAKÜLTE TARİHÇESİ

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi ise 04 Aralık 2004 günlü ve 25660 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak kurulmuştur.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, İstanbul’da tekstil mühendisliği eğitimi veren ilk ve tek öğretim kurumudur, ayrıca Türkiye’deki en iyi tekstil mühendisliği bölümleri içerisinde en önde gelenlerindendir. Tekstil Mühendisliği Bölümü, ilk olarak 1955 yılında Makine Mühendisliği içinde tekstil kürsüsü adı altında kurulduktan sonra günümüzdeki adını ve bağımsız statüsünü 1983 yılında almıştır. 2004 yılı Aralık ayında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesinin kurulmasıyla, Tekstil Mühendisliği Bölümü bu fakültenin altında işlevini sürdürmektedir.

Türk tekstil ve hazır giyim endüstrisi küresel dünyada lider endüstrilerden birisidir. Türkiye’de bu şekilde lider bir endüstri olması nedeniyle, endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Türkiye’nin farklı bölgelerinde 14 adet Tekstil Mühendisliği Bölümü yer almaktadır. İlk tekstil mühendisliği programı 1975 yılında tekstil bilimi ve teknolojilerindeki bilgiyi mühendislik problemlerine uygulayabilecek yetkinlikteki mühendis açığını kapatmak için kurulmuştur. Bölümümüz diğerleri arasında her zaman öncelikli olmuştur, ayrıca ülkenin toplam üretimin büyük bir kısmını üreten ve/veya koordine eden tekstil ve hazır giyim endüstrisinin kalbine ve tekstil ihracatının merkezine çok yakın olma avantajına sahiptir.

İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki girişimlere paralel olarak, Tekstil Mühendisliği Bölümü tekstil ve hazır giyim endüstrisinin ihtiyaçlarında ve uluslararası denkliğe göre mevcut programlarını güncellemekte bir yandan da yeni programlar açmaktadır.  Bu konularda son 10 yılda alınan önemli aksiyonlar aşağıdaki gibidir:

2004 yılında ABD’de bulunan SUNY/FIT ile ortak Moda Tasarımı ve Tekstil Geliştirme Pazarlama Programları kurulmuştur.
2010 yılında Tekstil Mühendisliği Programı, ana hatları ve içeriği daraltılmadan, tekrar bir güncelleme ve zenginleştirme ile birlikte %100 ingilizce eğitime geçmiştir.  Bu düzenleme ile program hem disiplinlinler içi hem de disiplinler arası kurumsal aktiviteler için daha uygun hale gelmiştir. Bölüm, halen lisans ve lisansüstü programlarının sürekli gelişimi için çalışmaktadır. Bu bağlamda, Eğitim ve Teknoloji Akreditasyon Heyeti’nin önerileri dikkate alınarak Kalite Güvence Sistemi 2001 yazında kurulmuştur. Bu çerçevede; İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü ABET tarafından tam olarak akredite edilmiş olup; Türkiye'de ABET Akreditasyonu olan tek Tekstil Mühendisliği Bölümü olma özelliğini devam ettirmektedir.
2014 yılında Hazırgiyim Perakende ve Moda Yönetimi tezsiz yüksek lisans programı açılmıştır.

Fakülte’miz,Türk tekstil ve konfeksiyon imalat teknolojilerini geliştirmek, yeni ürünler tasarlayarak uluslararası pazarlarda yeni olanaklar sağlamak ve moda-marka oluşumuna katkıda bulunmak,ihracatta, tekstil teknolojisine vakıf, pazarlama işlemini yürütecek vasıflı insan gücü yetiştirmek hedeflerine ulaşmak üzere; lisans seviyesinde Tekstil Mühendisliği, Moda Tasarımı, Tekstil Geliştirme ve Pazarlama Programlarından ve lisansüstü seviyesinde
Tekstil Mühendisliği (yüksek lisans ve doktora) ve Hazırgiyim Perakende ve Moda Yönetimi II. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programlarından oluşmaktadır.

Fakültemiz Kuruluşunun 10. Yıl Kutlaması

Fakültemizin 10. Kuruluş Yılı Kutlaması 04.12.2014 Perşembe günü 09:30-12:00 saatleri arasında Gümüşsuyu Kampüsü Orhan Öcalgiray Konferans Salonunda yapıldı.

Kutlama, Tekstil ve Konfeksiyon Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın açılışı ile başladı. Daha sonra törene geçilerek; tören saygı duruşu ile başladı, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ali Fuat AYDIN, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Emel ÖNDER KARAOĞLU ve TEPAR Tekstil Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Sultan TEPE’nin konuşmaları ile devam ederek; Tekstil Mühendisliği Bölümü Mezunumuz ve Üniversitemiz Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Öğretim Üyesi Sayın Doç. Dr. Jerfi AJİ ve Yüksek Lisans öğrencisi Sayın Burcu Melis DEMİRAY’ın birlikte verdiği Mini Konser ile sona ermiştir. Kutlamaya, Üniversitemiz Akademik ve İdari Personeli ile Tekstil Dünyasının önde gelen kuruluşlarının temsilcileri de katılmışlardır.

Etkinlikle ilgili detaylı bilgi için tıklayınız