ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ÇALIŞMALARINDA İŞBİRLİĞİ YAPILMASINA DAİR PROTOKOL
Taraflar
Madde 1
Bu protokol merkezi Sabancı Center Kat:19-20 4. Levent (34330) Beşiktaş/İstanbul adresinde bulunan “Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret A.Ş.” (Yünsa) ile İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü 34437 Beyoğlu/İstanbul adresinde bulunan “İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi” (İTÜ) arasında imzalanmıştır.
Yünsa ve İTÜ birlikte taraflar, ayrı ayrı taraf olarak anılacak olup proje yönetimini İTÜ ve YÜNSA’dan en az bir üye beraber temsil edecektir.
Protokolün Amaç ve Konusu
Madde 2
Yünsa bünyesinde 2010 yılında kurulmuş, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilmiş Ar-Ge Merkezi Belgesi’ni haiz bir Araştırma Geliştirme Merkezi (Ar-Ge Merkezi) bulunmaktadır.
Bu protokolün amaç ve konusunu, Yünsa ve İTÜ arasında, Ar-Ge Merkezi’nde tekstil mühendisliği başta olmak üzere araştırma-geliştirmeye yönelik ortak proje çalışmaları yapılması ve taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi hususunda tarafların karşılıklı anlaşmalarının belirlenmesi oluşturur.
Gizlilik
Madde 3
i) Tarafların bu protokol kapsamındaki faaliyetleri ve birbirleri ile paylaşacakları her türlü bilgi ve/veya belge aksi yazılı olarak belirtilmedikçe gizlidir ve üçüncü kişiler ile paylaşılamaz.
ii) Protokol çerçevesinde yürütülecek projelerde kullanılacak ve taraflara ait mevcut veri ve belgeler ile proje bitiminde oluşacak veri ve belgeler, proje yönetiminin önceden alınmış yazılı onayı olmaksızın üçüncü kişiler ile paylaşılamaz.
İşbirliği Kapsamı
Madde 4
Taraflar yukarıda belirlenen anlayış çerçevesinde işbirliği yapacakları alanları aşağıda açık bir şekilde belirtilmiş ölçütler çerçevesinde gerçekleştireceklerdir. Bu bağlamda:
Ortak Araştırma Geliştirme Projeleri
Madde 4.1
i) Taraflar ortak araştırma geliştirme projelerinin geliştirilmesi ve uygulanmasını amaçlamaktadırlar. Bu doğrultuda taraflar, bu protokol çerçevesinde ilgili idare ve kurumlara ortak proje teklifi verebileceklerdir. İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi bünyesinde bulunan öğretim üyeleri ile Yünsa arasında anlaşma zemini oluştuğu takdirde, Tübitak ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uygun programlarına başvuru yapılması için ortak çalışmalar yapılacaktır. Ortak yapılacak projelere ait tanımlar, görev alacak personel ve diğer detaylar taraflar arasında ayrıca belirlenecektir.
ii) Yapılacak projelerin sonucunda oluşacak bilgi ve deneyimlerin ışığında ortak makaleler yazılabilecek ve proje yönetiminin onayı ile ulusal ve/veya uluslararası dergi ve sempozyum, konferans, panel ve benzeri etkinliklerde ortaklaşa sunulabilecektir.
Açık İnovasyon Toplantıları
Madde 4.2
Yünsa, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi bünyesinde bulunan Tekstil Mühendisliği ve İTÜ’nün diğer bölümlerinden davetli öğretim üyelerinin geniş katılım sağlayacağı açık inovasyon toplantılarını yılda 1 (bir) kez düzenleyecektir. Toplantılar, taraflara uygun tarih ve saatte İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi lokasyonunda gerçekleştirilecektir. Toplantı, YÜNSA sponsorluğunda yapılacaktır.
Bu toplantılarda öğretim üyeleri ile karşılıklı fikir alışverişlerinde bulunulacak, öğretim üyelerinin önerileri değerlendirilecek, gerçekleştirilebilecek yeni araştırma geliştirme projeleri hakkında görüşülecek ve proje temelleri oluşturulacaktır.
Öğrenci Stajları
Madde 4.3
i) İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören lisans öğrencilerinden zorunlu yaz dönemi stajı olanlar arasından Yünsa tarafından yürütülecek seçim süreci neticesinde olumlu görüş oluşan en az 5 (beş) öğrenci için kontenjan oluşturacaktır. Yünsa tarafından belirlenen öğrenciye yönelik bilgiler İTÜ’ye staj programı öncesi ilgili süre içerisinde yazılı olarak bildirilecektir. İTÜ, staj yapacak öğrencinin bilgilerini ve evraklarını ilgili süre içerisinde Yünsa‡ ya bildirecektir.
Laboratuvar Olanakları
Madde 4.4
i) İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’ndeki öğretim üyeleri ve bu bölümdeki lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını gerçekleştiren öğrenciler, yılda toplam en fazla 5 (beş) proje ile sınırlı olarak Ar-Ge Merkezi’nin laboratuvar olanaklarından karşılıksız olarak yararlandırılacaktır. Bu çalışmalarda ortaya çıkan tez, makale, bildiri vb. yayınların teşekkür kısmında Yünsa’nın da adı geçecektir.
Etkinlikler
Madde 4.5
i) İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi bünyesinde gerçekleştirilecek proje günleri, kariyer günleri, sergi, fuar, seminer vb. teknik etkinliklerYünsa’ya yazılı olarak bilgi verecektir. Yünsa gerekli ve uygun görürse, söz konusu etkinliklere ilgili şartları oluşturarak katılım sağlar, stand açar veya sponsor olur.
ii) Taraflar uygun ve gerekli gördükleri durumlarda Yünsa, İTÜ’nin düzenlediği etkinliklerin tanıtım poster ve duyuruları, bunun yanında yüksek lisans ve doktora başvuru duyurularını çalışanlarına ilan eder.
iii) Taraflar gerekli ve uygun gördükleri durumlarda, öğrencilerin yüksek lisans ve doktora konularının belirlenmesinde ve lisans düzeyinde bitirme projesi veya tez çalışmalarında işbirliği içerisinde çalışır.
iv) Taraflar gerekli ve uygun gördükleri durumlarda Yünsa, İTÜ’nün düzenleyeceği kariyer günlerine katılım sağlayarak bilgilendirme yapar.
v) Taraflar gerekli ve uygun gördükleri durumlarda, öğrenciler için ortak kariyer ve eğitim sertifika programları düzenler.
vi) İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi bünyesindeki öğretim üyeleri uygun gördükleri durumlarda çalıştıkları veya araştırma yaptıkları herhangi bir konu ile ilgili Yünsa’da kısa seminer verebilir.
Teknik Geziler
Madde 4.6
İTÜ, yılda en çok 2 kez (her dönem birer kez) olmak üzere ve Yünsa ile mutabık kalınan tarih ve saatte Yünsa’nın Çerkezköy lokasyonundaki fabrikasına teknik gezi gerçekleştirebilecektir. Teknik gezinin organizasyon giderleri (otobüs, yemek vb.) YÜNSA tarafından karşılanacaktır.