59

Duyurular

Engelsiz Üniversite Birimleri İTÜ’de Bir Araya Geldi

Kas 26, 2015 İstanbul 4. Bölgesel Engelsiz Üniversiteler Birim Koordinatörleri İTÜ ev sahipliğinde bir araya geldi. 24 Kasım 2015 Salı günü Gümüşsuyu Yerleşkesi, Evrensel Tasarım Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda üniversitelerin engelsiz olma yolunda yaptıkları çalışmalar, projeleri ve hedefleri konuşuldu.

İTÜ Engelli Öğrenci Danışma Birimi koordinatörlüğünde gerçekleşen toplantıya İstanbul’daki kamu ve vakıf üniversitelerinden temsilciler katıldı. 12 Mayıs 2016’da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşecek “10. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı” öncesinde İstanbul’da yıl içinde yapılacak ortak çalışmalar konusunda getirilecek tekliflerin konuşulduğu toplantıda, üniversitelerin erişilebilirlik çalışmaları üzerinde duruldu.  
Toplantı Tekstil Tasarımı ve Teknolojileri Fakültesi Prof. Dr. Nevin Çiğdem Gürsoy’un Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi’nin tanıtım sunumu ile başladı. Geçtiğimiz aylarda hizmete açılan İTÜ Evrensel Tekstil Merkezi hakkında bilgiler veren Gürsoy, merkezde yapılacak çalışmalardan ve merkezin açılış amacından bahsetti.  

Evrensel Bakış Açısı İle Ayrımcılık Ortadan Kalkar

Bütün yaklaşımların ve tasarımların evrensel bakış açısı ile geliştirilmesi ve fiziksel-öğretimsel erişilebilirlik üzerine çalışılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Göksenin İnalhan, evrensel bakış açısı ile eşitlikçi bir kullanım hakkı getirilmiş olacağını belirtti. İTÜ’de erişilebilirlik üstüne yapılan çalışmalardan bahseden İnalhan, “Yeşil ve engelsiz bir kampüs mottosu ve İTÜ’lü olmak anlayışı ile kampüsümüzde çok çeşitli çalışmalar yapılıyor. Kampüsümüzü bisiklet kenti haline getirmek, karbon salınımını minimuma indirmek, doğa dostu ve dünyayı koruyan yaklaşımlar geliştirmek, spor ile iç içe yaşam alanı yaratmak, kampüs sakinlerine geri dönüşüm bilinci kazandırmak gibi çalışmalar yapılıyor. Ayrıca kaldırımlar düzenlenerek engelli bireylerin de rahat kullanabileceği kaygan olmayan hale getirildi. Yol izleri çalışmaları halen devam ediyor. Kampüs içinde trafik düzenlemeleri yapıldı ve daha yapılacak çalışmalar da var. Bununla birlikte sosyal sorumluluk projelerimiz de var. Örneğin, kampüsümüz zihinsel engelli çocukların gittiği bir özel eğitim okuluna ev sahipliği yapıyor. Kampüsümüz ayrıca down sendromlu çocukların çalıştığı Fanfan Kafe’ye de ev sahipliği yapıyor. Her şeyden önemlisi İTÜ’lülerin bu konuda farkındalığı var ve daha neler yapabiliriz diye sürekli çalışıyoruz” diye konuştu. 

İTÜ Engelli Öğrenci Danışma Birimi sorumlusu Çağrı Artan ve Psikolog Cem Demirbaş, Engelli Öğrenci Danışma Birimi’nin kuruluşuna kadar geçen süreci anlattı. Konu ile ilgili İTÜ’de bilinç artırabilmek ve farkındalık yaratabilmek için yapılan çalışmalardan da bahsedilen toplantıda üniversite bünyesinde engelli öğrenci veya çalışan olmasa da üniversitelerin erişilebilir olması gerektiği vurgulandı.

Toplantıda üniversitelerde engelli bireyler için yapılan ve yapılacak çalışmalar, maddi sorunlar, iç ve dış mekânlardaki erişilebilirlik düzeyleri, tarihi binaların doku problemi, kampüs içindeki ortak kullanım alanlarında yaşanan sorunlar, denetim mekanizmalarının yeterli olmaması gibi sorunlar ve bu sorunlara getirilen öneriler konuşuldu. 

DSC_0019

DSC_0020

DSC_0045

engelsiz-ıtu_1

engelsiz-ıtu_2

engelsiz-ıtu_3